FREIXANET CORDON NEGRO BRUT
Codon Negro, to lekka i bardzo nowoczesna Cava, uniwersalna ze względu na swój odświeżający styl stworzony ze specjalnej mieszanki trzech tradycyjnych, pochodzących z regionu Peñedes
odmian winogron - Parellada 40%, Macabeo 35% i Xarel.lo 25%.
zdjęcie pochodzi z: www.freixenet.com
Owocowy charakter tej Cava wywodzi się w dużej mierze z przeprowadzanej w stosunkowo niskiej
temperaturze fermentacji (14 do 16°C), która sprawia, że w gotowym winie pozostaje znaczna część, pochodzących z owoców, aromatów.
Mój Freixanet został kupiony w łódzkim Auchan za 31 zł.
Bodega: Freixanet
Szczepy: Parellada 40%, Macabeo 35% i Xarel.lo 25%
KOLOR I KONSYSTENCJA
Jasnożółty kolor, z jasnymi odcieniami zieleni (na zdjęciu tego nie widać, ale zapewniam, że takowe są). Musuje w kieliszku żwawo, wytrwale i obficie. Nawet po dłuższym postoju, widać ruch bąbelków.ZAPACH
Dość wyraźnie zaznaczone zapachy będące pochodną fermentacji - drożdże, ale nienachalne i lekko słodkawe. Dominują jednakże aromaty owocowe na czele z cytrusami, zielonym jabłkiem i gruszką. W tle czają się brzoskwinie, dojrzałe melony i kwaskowate ananasy. Całość stanowi bardzo przyjemny zapach zachęcający do skosztowania.SMAK
Za swoją rześkość i chrupkość, wino to zyskało ogólnoświatowe uznanie. Może to zbyt wielkie słowa, ale próżno szukać w tym przedziale cenowym godnego dla Freixaneta Cordon Negro Brut rywala. Wszystko w ustach jest pięknie zrównoważone lekkimi, aromatycznymi nutami przypraw, które harmonizują z owocowymi smakami. Dobrze schłodzony daje wiele radości podczas konsumpcji, a finisz choć lekki, jest długi i przyjemnie zaznaczony cytrusowymi niuansami.DO POSIŁKU
Lubię pić Cavę co najwyżej w towarzystwie pięknych kobiet. Z braku takowych, polecam ją do lekkiej dziczyzny, niezbyt ciężkich makaronów i dań z ryżu. Nie pogryzie się także z delikatnymi przekąskami i daniami na bazie jajek. Ja jednakże polecam ją przede wszystkim do blasku księżyca po upalnym dniu. Na pewno przyniesie ukojenie ciała i duszy w ciepły, letni wieczór.REKOMENDACJA
Chyba najczęściej wybierana przeze mnie Cava. Może ze względu na to, że niezależnie od kraju, w którym się znajduję, zawsze jest. Pewniak. I wszystkim zawsze ją polecam z czystym sumieniem, bo wiem, że nie można temu Freixanetowi niczego zarzucić. Aczkolwiek dla zwolenników Cin Cin może być zbyt wytrawne.OCENA
Moja ocena w skali 1-100 to 89 w tym +2 z sentymentu (wino bardzo dobre).JAK OCENIAM?
1-70 wina nieakceptowalne71-80 wina akceptowalne, ale słabe
81-85 wina dobre
86-90 wina bardzo dobre
91-95 wina doskonałe
96-100 wina wybitne
Komentarze
Prześlij komentarz