ANNA DE CODORNIU BRUT NATURE
Kolejna Cava w moim zestawieniu. Tym razem z wyższej nieco półki i obdarzana przeze mnie sentymentem od wielu już lat. To obok Non Plus Ultra mój faworyt spośród niezliczonych członków rodziny Codorniu.
Kupiona na Gran Canarii za 9,5 Euro.
Brut Nature, a więc o mniejszej zawartości cukru niż klasyczny brut.
Chardonnay 70%, Parellada 15%, Xarel.lo 7,5%, Macabeo 7,5%
Nieczęsto zdarza się, że w składzie Cavy znajdziemy aż tak dużą zawartość Chardonnay. I tu ciekawostka. Użyta do produkcji odmiana Chardonnay pochodzi bowiem z winnic znajdujących się w regionie o najbardziej kontynentalnym klimacie w granicach apelacji DO Cava, a mianowicie w Lleida. Taki wybór zapewnia optymalną koncentrację smaków, mniej kwasowości, więcej ciała i bardziej intensywne aromaty. Uprawa tego szczepu opiera się na zintegrowanych metodach produkcji winorośli, które zostały specjalnie przystosowane do wytwarzania win musujących. Zbiory odbywają się w połowie sierpnia i zawsze w nocy tak, aby winogrona miały jak najniższą temperaturę i zachowały właściwy aromat. Taka metoda jednocześnie zapobiega utlenianiu się i spontanicznej fermentacji owoców.
Pozostałe odmiany winogron, Xarel.lo, Macabeo i Parellada, pochodzą z wyselekcjonowanych winnic w regionie Penedés, gdzie szczepy te osiągają optymalny poziom kwasowości, świeżości i nadają winu cytrusowy i kwiatowy aromat.
KOLOR I KONSYSTENCJA
Kolor jasnożółty, słomkowy. Bąbelki drobne, żwawe i regularne.ZAPACH
Raczej łagodny i subtelny. Wyczuwalne średnio intensywne aromaty pieczonego jabłka, cytryny i świeżo skoszonej trawy. Delikatne zapachy białych kwiatów i dojrzewającego zboża. Przyjemny i zachęcający.SMAK
Anna jest elegancka w smaku, ma dobrą i nienatarczywą kwasowość o posmaku zielonego jabłka. Wyraźnie wyczuwalne owoce cytrusowe pod przewodnictwem grejpruta i limonki. Lekko jogurtowy charakter zarówno w smaku, jak i w odczuwaniu struktury. Konsekwencją grejprutowatości jest lekki i gorzkawy finisz. Nie drażni jednak, ani nie irytuje. Orzeźwia i relaksuje podniebienie i język przynosząc rześkość i świeżość.DO POSIŁKU
Dobrze dopasowuje się do ryb, owoców morza, grillowanych mięs, smażonych warzyw przygotowywanych w woku i innych, niezbyt ciężkich smażonych potraw.Jeśli chodzi o desery, dobrze łączy się z suszonymi owocami i orzechami, ciastami francuskimi i czekoladowymi smakołykami. Będę przynudzał, ale ja Cavę pijam najchętniej bez żadnych dodatków.
REKOMENDACJA
Pomimo wysokiej ceny, polecam każdemu, kto lubi bąbelki. Niecodzienne połączenie różnych typów winogron sprawia, że pije się ją bardzo przyjemnie i gładko. Nie jest to oczywiście arcydzieło, ale bez cienia wątpliwości umiejscowiłbym Annę de Codorniu w górnej strefie stanów średnich. Tylko uwaga! Anna występuje, jak na prawdziwą kobietę przystało, w różnych odsłonach. Ta ma na drugie Brut Nature i taką ją lubię najbardziej.OCENA
Moja ocena w skali 1-100 to 89 (wino bardzo dobre).JAK OCENIAM?
1-70 wina nieakceptowalne71-80 wina akceptowalne, ale słabe
81-85 wina dobre
86-90 wina bardzo dobre
91-95 wina doskonałe
96-100 wina wybitne
Komentarze
Prześlij komentarz