COTO DE IMAZ RESERVA 2012
Wino z regionu DOC Rioja, kupione za 8,5 EUR w Playa del Ingles w jakimś supermarkecie.
Szczepy: Tempranillo 100%
KOLOR I KONSYSTENCJA
Głęboki, rubinowo-wiśniowy z jaśniejszymi brzegami o odcieniu ciepłej czerwieni. Gęste i oleiste. Łezki wyraźne i regularne, wolno spływają po ściankach kieliszka.ZAPACH
Bardzo charakterystyczny dla tradycyjnych Rioja dojrzewających w dębowych beczkach. Suszone śliwki i konfitura z wiśni. Kakao i wanilia, trochę tytoniu. Beczkowe aromaty nie przytłaczają i razem z nutami owocowymi tworzą przyjemną dla nosa kompozycję. Elegancki i klasyczny dla dojrzewających minimum 18 miesięcy w beczkach dobrych win ze szczepu Tempranillo.SMAK
Bardzo miękki i welwetowy w dotyku. W ustach rozkosznie wypełnia każdy zakamarek i harmonijnie łączy owocowe smaki z przyjemnie miękkimi i dojrzałymi taninami. Bardzo zmysłowe połączenie poszczególnych elementów sprawia, że wino pozostawia długi przyjemny finisz bez żadnego negatywnego uczucia ściągania czy drażnienia języka. Półgodzinna dekantacja pomaga wydobyć najlepsze cechy tego Cotka :)
DO POSIŁKU
Idealnie skomponuje się ze szlachetnymi potrawami mięsnymi (befsztyki, steki, pieczenie) zarówno wołowymi, jak i jagnięcymi. My popijaliśmy nim wyraziste w smaku hiszpańskie sery Manchego i było to także przyjemne połączenie. Ale podane solo też nie zawiedzie i zapewniam, że sprawi radość każdemu, kto lubi tradycyjne w smaku wina z nieco wyższej półki.REKOMENDACJA
Dobry stosunek jakości do ceny. Reservy z renomowanych Bodegas, a taką z pewnością jest El Coto de Rioja SA, są zawsze dobrym wyborem. To jedno z tańszych win tej kategorii, ale na pewno nie dlatego, że gorsze. Jest wytwarzane na masową skalę i popularne w sklepach całej Europy, niemniej jednak warto spędzić z nim chwil kilka i nawiązać bliższą znajomość. Bo warto.OCENA
Moja ocena w skali 1-100 to 89 (wino bardzo dobre).JAK OCENIAM?
1-70 wina nieakceptowalne71-80 wina akceptowalne, ale słabe
81-85 wina dobre
86-90 wina bardzo dobre
91-95 wina doskonałe
96-100 wina wybitne
Komentarze
Prześlij komentarz