Historia hiszpańskiego wina - od XV do XX w. - czyli co mądrego wymyślili Hiszpanie, że teraz tak ich lubimy
WIEK XV - WINO PRZEKRACZA GRANICĘ
Wina z Navarry osiągają najwyższe uznanie możnowładców hiszpańskich. Dzięki księciu Viany, który zamieszkał w tamtych okolicach, a był ponoć zapalonym koneserem wina, winnice wokół Olte rozkwitły, a ich produkcja znacznie wzrosła. Głównym producentem stał się wkrótce pobliski region Ribera de Tudela. Do dzisiaj zresztą wina z Navarry lubimy bardzo.W Jerez rozwijał się eksport. W drugiej połowie stulecia dostawy win do Anglii wzrosły na tyle, że w Bristolu otwarto pierwszy skład tych win na terenie Wielkiej Brytanii. Rozpoczęto też proces starzenia wzmacnianych win z Jerez.Dużą popularnością cieszyły się wtedy wina produkowane ze szczepów Verjus. Rozwijały się uprawy odmian Malvasia i Moscatel, szczególnie wzdłuż południowego wybrzeża. To wtedy właśnie kataloński przedsiębiorca Roger de Flor wyprodukował pierwsze wina z popularnego do dziś szczepu Malvasia.WIEK XVI - TRIUMF WIN GENEROSO
Wina hiszpańskie na dobre przekroczyły granice półwyspu Iberyjskiego. Anglicy spróbowali po raz pierwszy win czerwonych z regionów śródziemnomorskich (tinto z Alicante) oraz win z Malagi i Wysp Kanaryjskich.Wyjątkowym splendorem cieszyły się wina Generoso (starzone wina o dużej zawartości alkoholu od 15 do 23 procent pochodzące głównie z Andaluzji). Gdy w 1561 r. dwór królewski przeniósł się do Madrytu, bardzo popularne stały się wina Generoso z Albillo de San Martin de Valdeiglesias i Moscatele z Fuencarral i Hortaleza. Wzrósł także eksport win z Alicante do innych państw europejskich.Region Toro, doskonale znany także dzisiaj, rozpoczął produkcję świetnych win czerwonych.Dekretem królewskim utworzono Bractwo Producentów Win z Malagi, które chronić miało interesy tamtejszych producentów.WIEK XVII - WINA Z WYSP KANARYJSKICH PODBIJAJĄ ŚWIAT
Wina produkowane na Wyspach Kanaryjskich, przyćmiły swą jakością inne hiszpańskie trunki. Były też bardzo chętnie importowane przez cudzoziemców. W 1665 r. angielska firma Compania de Canarias założona została na Teneryfie monopolizując handel winami kanaryjskimi.Sprzedaż win z Jerez do Holandii rozwijała się w szybkim tempie, a król angielski Karol I, jako że wina te były jego ulubionymi trunkami, przyczynił się do znaczącego wzrostu sprzedaży. Od tej pory znaczna większość produkcji Jerez była eksportowana do Anglii i krajów północnej Europy. Całym tym biznesem zaś sterowały pierwsze firmy eksportowe usytuowane w porcie Cadiz (Kadyks).Pierwsza bodega Rivero powstała w Jerez w 1653 r. i funkcjonuje do dziś.WIEK XVIII - PIERWSZE JAKOŚCIOWE WINA Z JEREZ
Angielskie, Irlandzkie i Francuskie kompanie handlujące winami rozlokowały się w Jerez. Ich nazwy do dnia dzisiejszego znane są miłośnikom tych win na całym świecie – Osborne, Domecq, Lacoste, Gordon, itd. Rozpoczęto przechowywanie win w miejscu ich pochodzenia, w bodegach, a nie jak do tej pory u odbiorców. Powstawały kolejne, nowoczesne bodegi dostosowane do bezpiecznego przechowywania win, które zyskiwały przez to na jakości (i cenie rzecz jasna). Powstał pierwszy cech winiarzy kontrolujący produkcję i sprzedaż wina.Pojawiły się nowe wina: słodkie z okolic Malagi, pierwsze wina w stylu Bordeaux z Rioja produkowane przez księdza Quintano (Deo Gracias). Katalońskie wina przeżywały rozkwit dzięki rozwojowi nadmorskich miast i ich uprzemysławiania (fabryki produkujące korek, szkło i beczki). Historyczne wydarzenie to pierwszy eksport win z Rioja, który wypłynął z portu Santander do Ameryki. Czerwone wina z Benicarlo są eksportowane do Bordeaux, gdzie łączy się je z winami z Gironde.Pomnik założyciela bodegi Gonzalez Byass w Jerez de la Frontera Fot. Mao06
WIEK XX - NARODZINY DENOMINACION DE ORIGEN
Rok 1915 to ważna data dla miłośników hiszpańskiego wina. Na świat bowiem przyszła ikona i wieloletnia królowa Vega Sicilia. Do tej pory nie ma chyba rankingów, w których produkty z tej bodegi nie zajmowałyby miejsc w czołówce stawki najlepszych win.WIEK XIX - ERA NOWOCZESNEGO WINA STOŁOWEGO
Początek tego stulecia to poważny kryzys winiarstwa w Hiszpanii spowodowany wojnami napoleońskimi. W 1834 r. rozwiązano Cech Winiarzy.Od połowy wieku w wyniku przyłączenia do Hiszpanii nowych terytoriów (Medizabal), winiarstwo zaczęło odradzać się ze stagnacji. Powstałe tam nowe bodegi, np. Finca de Lecanda w Valbuena de Duero, rozwijały się bardzo szybko. Francuskie uprawy zostały w dużej części zniszczone przez plagi Mączniaka (podobnie winnice Malvasia na Teneryfie), co miało wpływ na szybszy rozwój winiarstwa hiszpańskiego.Pierwsze doskonałe wina w regionie Rioja zostały wyprodukowane w Bodega del Duque de la Victoria metodami stosowanymi w Bordeaux. W 1860 r. powstała znana Bodega Marques de Riscal. Była to pierwsza nowoczesna bodega wybudowana na wzór francuskich Chateaux.Vino de Saco - wino w worku - tradycyjny sposób przechowywania, dystrybucji i transportu wina.
Komentarze
Prześlij komentarz